Blog/Nieuws

BLOG 1 - Hoe de juiste sprekers vinden ?

do 28 mei 2020

‘Hoe de juiste spreker(s) vinden?’

Er zijn er vier mogelijke pistes:

1) Zelf zoeken
Een organisator gaat zelf zoeken en maakt een shortlist van mogelijke sprekers die hem interesseren waarna hij tracht die spreker(s) rechtstreeks te bereiken. BLOG 1 - Hoe de juiste sprekers vinden ? Dit lukt niet altijd of zelfs zelden, omdat professionele sprekers doorgaans niet (tijdig) rechtstreeks te bereiken zijn en vooral niet zomaar toezeggen voor een organisatie die ze niet kennen.

2) Via een sprekersbureau
Dus ervaren organisators contacteren doorgaans een sprekersbureau, ook omdat ze weten dat dat qua kostprijs hetzelfde is (zie verder) en als er achteraf wat fout gaat met de spreker die ze boek(t)en (bv ziekte, buitenland, televisie optreden,…) dat een bureau dan meer mogelijkheden heeft om heel snel een gepaste vervanging te vinden.
Het bureau  gaat dan bij de gekozen spreker(s) informeren naar de beschikbaarheid en ook naar de vraagprijs voor de opdracht in kwestie.
Na goedkeuring maken ze dan enerzijds een contract met de spreker (die gerust is dat hij via een gekende professionele partner alles kan regelen) en anderzijds een overeenkomst voor de opdrachtgever.

Een sprekersbureau rekent voor zijn tussenkomst 20% tot 30% commissie die wordt afgetrokken van de gage van de spreker, die dit ziet in ruil voor de diensten van het bureau  (website en andere overhead, de coördinatie, de verantwoordelijkheid en de administratie). Dus die 20%/30% wordt niet bijgeteld bij wat de ‘eindklant’ betaalt. Want een verstandig spreker realiseert zich dat hij meerdere opdrachten kan verwachten van een agentschap dan van een rechtstreekse opdrachtgever die hem  slechts maximaal één keer zal inhuren.

Het zou zelfs kunnen dat men als organisator via een agentschap een spreker voordeliger kan boeken dan wanneer men rechtstreeks met die spreker onderhandeld. Dit heeft te maken met de zekerheid die de spreker heeft via dat agentschap en/of dat de spreker reeds zoveel opdrachten krijgt/kreeg via die tussenschakel dat hij zelfs een bijzondere prijs hanteert naar dat agentschap toe.
Dank zij hun jarenlange ervaring kunnen agentschappen ook advies geven over (goedkopere) alternatieven qua spreker als bv vooral het topic belangrijk is en niet zozeer de persoon.
Of ze kunnen alternatieve tips geven als ze een geschikter voorstel hebben voor jullie doelgroep of gelegenheid.


3) Favoriete spreker NIET op de website van het bureau !?!
De opdrachtgever vraagt ‘Sprekersbureau, ik wil spreker XYZ maar ik zie die niet op jullie website !?!’.
Dat kan best omdat niet alle sprekers/presentatoren op een site willen of mogen staan (bv vanwege afspraken met hun werkgever/zender/organisatie etc…) maar elk agentschap heeft dus in zijn bestanden meer mogelijkheden dan wat men op hun site kan vinden. Vraag dus zeker naar je beoogde favoriet.

4) NIET in het bestand van het bureau
Het zou ook best kunnen dat jullie op zoek zijn naar een spreker waar het bureau nog nooit mee gewerkt heeft. Ook dat is uiteraard geen probleem! Ook dan kan een bureau je veel sneller helpen dan dat een van jullie medewerkers ik weet niet hoeveel uren op zoek zou gaan naar die spreker en dat voor maximaal die een éénmalige opdracht van jullie bedrijf.

Laat in zo'n geval liever een sprekersbureau die spreker zoeken. Zij hebben veel meer kanalen langs waar ze veel sneller succes zullen hebben bij zo'n zoektocht.  Bovenal is voor hen zo’n zoektocht nooit verloren moeite omdat die nieuwe spreker achteraf ook weer in hun bestand kan worden opgenomen voor mogelijke andere opdrachten. Verder verloopt de procedure zoals bij puntje 2.

Al het bovenstaande geldt natuurlijk zowel voor sprekers als voor presentators/moderators (als voor artiesten in het algemeen).

TARIEVEN SPREKERS: Zie BLOG 2

Onze blog is er om jullie te helpen!

In deze rubriek verzamelen we interessante teksten, weetjes, berichten die ook jou allicht kunnen helpen als je interesse hebt in de sprekerswereld, evenementen, showbusiness, kortom alles wat van ver of nabij aansluit op het gesproken woord.

Aarzel niet zelf een tekst (+foto) te bezorgen via ons e-mailadres, want wij zijn steeds op zoek naar nuttige content, suggesties, en verbeteringen.

Laat ons samen het verschil maken!

Speakers Society voor en door sprekers!

 

Adres

Haarstraat 11
2000 Antwerpen
België

BTW/Ondern.nr:
BE0459.759.610

Contact


+32 3 231 43 79
+32 475 27 43 79

Contactformulier