POLITICOLOOG
TOPICS
Alles wat u altijd wilde weten over de staat van België (maar nooit durfde vragen)
U loopt vaak verloren in ons Belgische institutionele labyrint? Geen nood! Professor Dave Sinardet is de ideale gids om u wegwijs te maken door onze gecompliceerde staatsstructuur.
Hoeveel regeringen en parlementen hebben we nu eigenlijk?
Waarom is ons land zo complex?
Zijn Vlamingen en Franstaligen werkelijk zo verschillend?
En hoe kunnen we België in de toekomst beter doen werken?
Met zijn heldere taal, doorspekt met een vleugje humor, geeft professor Sinardet antwoord op al deze vragen.
Ook voor uw persoonlijke vragen maakt hij graag tijd vrij.
Dit is dan ook een lezing die kan aangepast worden aan de voorkennis van uw publiek, en ze is dus ook zeer geschikt voor een buitenlands publiek, als een 'crash course Belgium'.
Alles wat u altijd wilde weten over de staat van onze Belgische democratie (maar nooit durfde vragen)
De vroegere Britse premier Winston Churchill vatte het mooi samen:
We zijn geregeld gefrustreerd over onze democratische systemen, naar ons gevoel lopen die de hele tijd vast, volgens velen wordt er te veel gepalaverd en gebakkeleid. Maar we hebben jammer genoeg nog steeds geen beter systeem gevonden!
Stelde u zich ooit de vraag : 'Wat is democratie nu precies?'
Betekent dat nog steeds 'de wil van de meerderheid'?
Waar staan wij dan met de rechten van de minderheid?
Moeten burgers (nog) meer te zeggen krijgen?
Hoe democratisch is de dure Europese Unie nu eigenlijk?
Is België niet eerder een particratie dan een democratie?
Kan een land democratisch zijn als de grootste partij niet meebestuurt?
En vooral hoe werkt onze meertalige en federale Belgische democratie zoals eigenlijk?
Met zijn heldere taal, doorspekt met een vleugje humor, geeft professor Sinardet antwoord op al deze vragen.
Terwijl hij ook graag tijd vrij maakt voor uw persoonlijke vragen.
2024 wordt een belangrijk politiek scharnierjaar.
Voor het eerst zijn er in datzelfde jaar verkiezingen voor álle bestuursniveaus: gemeenten, provincies, regio's, België en Europa.
Er staat dus gigantisch veel op het spel voor alle politieke partijen, want in dat scharnierjaar 2024 worden op alle niveaus de machtsverhoudingen voor de volgende jaren bepaald.
Wat betekent dat dan de regeringsvormen zullen bepaald worden die partijen voor meerdere jaren aan de macht brengen of veroordelen tot de oppositie .
PROFIEL
Dave Sinardet is sinds 2009 voltijds professor aan de VUB. Hij doceert er de vakken 'Democracy and Nationalism', 'Belgisch federalisme', 'Introduction to Belgian Society and Politics' en 'Politieke communicatie'.
Hij is ook professor aan de Université Saint-Louis Bruxelles. Sinds 2007 doceert hij daar in het Nederlands het vak 'Media en Politiek' voor studenten Politieke en Sociale Wetenschappen en Rechten van het meertalige bachelorprogramma.
Sinardet publiceert in internationale wetenschappelijke tijdschriften en boeken over onder meer federalisme, nationalisme, Belgische politiek, staatshervorming, meertalige democratie, taalpolitiek, consensusdemocratie, publieke sfeer en politieke communicatie.
Zijn werk verscheen onder meer in 'West-European Politics', 'Acta Politica. International Journal of Political Science', 'Regional and Federal Studies', 'Governance. An International Journal of Policy, Administrations and Institutions', 'Pouvoirs. Revue française d’études constitutionnelles et politiques', 'Government and Opposition. An International Journal of Comparative Politics', 'Party Politics, The International Journal for the Study of Political Parties and Political Organizations' en 'Comparative European Politics'.
Over deze thema's verzorgde hij ook talrijke presentaties en lezingen op internationale wetenschappelijke congressen. In 2011 was hij een van de sprekers op het eerste panel dat volledig werd gewijd aan België op het jaarlijkse nationalisme-congres van de ASN op Columbia University.
Dave stelde ook vast dat er weinig bericht wordt over wat er aan de andere kant van onze taalgrens gebeurt (gemiddeld 3 % van de zendtijd in de journaals), maar ook dat de berichtgeving over de federale politiek sterk Vlaams of Franstalig gekleurd is. Zo zijn in de Vlaamse journaals 80 % van de federale ministers die aan het woord komen Vlamingen, op de Franstalige journaals zijn 80 % Franstaligen, wat hem tot de stelling bracht dat de nieuwswaarde van een federale minister, die nochtans beleid voert voor het hele land, afhankelijk is van zijn taalrol.