Biefstuk op de wijze van Adolf
PROFIEL
Eddie Niesten (° Maastricht) studeerde talen, communicatie, buitenlandse politiek en marketing aan de universiteiten van Antwerpen, Brussel en Hasselt.
Hij was verbonden aan een onderzoekscentrum in Leuven, waar hij vooral de ontwikkeling van voeding door de eeuwen heen bestudeerde. Hierover schreef hij verscheidene boeken en artikelen.
Hij geeft lezingen, workshops en opleidingen rond diverse historische thema’s. Ook is hij oprichter van het ‘Centrum voor Eet- en Drinkcultuur’, onderdeel van ‘Het huis van het Goeie Leven’, gevestigd in Tongeren, met onder meer een zeer uitgebreide culinaire bibliotheek.
Publiceerde talloze artikelen en deed research voor radio en televisie.
Verleent regelmatige medewerking aan radioprogramma’s en interviews voor diverse radio’s en televisie in België en Nederland.
TOPIC(s)
Biefstuk op de wijze van Adolf
De “lessen” van de Eerste Wereldoorlog
De crisisperiode tussen de wereldoorlogen
De “stroomlijning” van voedselproductie en –distributie tussen 1940 en 1945
Oorlogsrecepten
“Nooit meer honger”…
Tweemaal Oorlog, Driemaal Honger 1914-1944
De oorlogskeuken
De crisiskeuken
Koken met wat je hebt
Ravitaillering
De psychologie van de honger
De keuken van mijn kindertijd
Herinneringen
Koken toen
Leren koken
Vader aan het fornuis
Alles (leren) eten
Wat maakt eten zo belangrijk?
De familiekeuken: een vaste waarde!
Kermis!
Ontstaan van kermis
Kermis en foor
Plezier maken
Kermiskost
Verdwijnt kermis?
Ontbijt (de ideale ontbijtlezing)
De eerste maaltijd
What’s in a name?
De bestanddelen van onze maaltijd
Brood met…
Een essentiële start
Thee Parlant
Geschiedenis van de thee
Soorten thee
Theecultuur bij ons en elders
De absolute kampioenen
In de lift
Antwerpse specialiteiten vroeger en nu
Antwerpen zoet
Antwerpen zuur
Antwerpen pittig
Antwerpen hartig
Nostalgie met een moderne saus
Snoep
Snoep vroeger
Nationale snoepjes
Wie zoet is…
Zo d’ouden zongen (en kookten)
Het belang van eten
Gastronomie hier en elders
De solide basis van onze keuken
De heilige Drievuldigheid
Overvloed en Schaarste
Leren koken
Op de wijze van de Chef
Hoe democratisch is de keuken?
Schrijvende koks of kokende schrijvers?
Culinaire deugden: zuinigheid, conservatisme en snelheid
Etiquette, Russische en Franse service, Feesten
Afzakkertjes : bier en kaas
(Publicatie : « Op de wijze van de Chef » september - 2011)
Goesting in Vlaanderen – Wat wij al eeuwenlang lekker vinden
Een stukje gastronomische geschiedenis van dit land
Geschiedenis en culinaire toepassingen van de meest populaire:
Vleeswaren
Vissoorten
Zuivelproducten
Groenten
Fruitsoorten
Zoetzure bereidingen
Genotsmiddelen
Met culinaire en … taalkundige weetjes
(Publicatie: “Goesting in Vlaanderen. Wat wij al eeuwenlang lekker vinden)
Feesten als de beesten
Kalenderfeesten: het hele jaar rond
Feesten bij doop, communie en huwelijk(sverjaardag)
De voornaamste levensfeesten
Gebruiken en culinaria vanaf het begin tot goud, diamant en zelfs briljant
Wie en waar?
Heel uiteenlopende getuigenissen, gekoppeld aan regio en sociale situatie
Feesten in oorlogstijd en andere tijden van schaarste
Een internationaal project met dito vergelijkingen
(Publicatie: “Suikerbonen en Beschuit met Muisjes” – 2006)
Het staat allemaal in de boekskes
Kookboeken van toen en nu
Het nut van een kookboek
Kronieken
De mooie opvolging
Verschil toen en nu
Koken met een verhaal
(Publicatie: “België Kookt, De Eeuw van Cauderlier” – 2004)
Etiquette: met de vuist op tafel ?
Tafeletiquette door de eeuwen heen
Van uitnodiging tot tafelen
Bedien jezelf!
Doe maar alsof je thuis bent!
Nieuwe eetvormen, nieuwe gewoonten
De klad in de etiquette?
(Publicatie: “Kattentongen, ezelsoren en varkenspoten” – 2002)
Ook lezingen “op maat” over culinaire onderwerpen!