Jan De Cock

Tralietrotter
Spreker

Profiel

ONDERWERPEN

ONDERWERPEN

Jan De Cock is reeds jaren wereldwijd werkzaam als vrijwilliger in het gevangeniswezen.

Daarnaast geeft Jan ook regelmatig lezingen in binnen- en buitenland over zijn gevangeniservaringen. Af en toe kan Jan ingaan op de vraag om gevangenissen elders te beleven en nog eens vrijwillig te gaan zitten.

In 2001-2002 maakte hij een tocht langs gevangenen en ex-gedetineerden over de hele wereld, liet zich regelmatig vrijwillig opsluiten en schreef daarover het boek ‘Hotel Prison’. Hij bracht van de reis ook een aantal projecten mee zoals het opstarten van een gevangenisboerderij in Madagaskar, de aankoop van matrassen voor een gevangenis in Haïti, ventilators in een gevangenis in Mexico, enz.

In 2005 verbleef Jan een maand in de gevangenis van Butembo (Noord-Kivu) in Congo op uitnodiging van de Commission Justice et Paix. Samen met deze commissie nam Jan het initiatief voor de bouw van een nieuwe menswaardigere gevangenis in de nabijgelegen stad Beni, de opleiding van gevangenispersoneel en de rehabilitatie van gevangenen. In juni 2006 verscheen het boek ‘De Kelders van Congo’. De opbrengst gaat integraal naar het project in Beni.
 
In het najaar van 2006 richtte Jan samen met een aantal zielsverwanten de vzw Within-Without-Walls op.

In september 2007 trok hij met een ploeg vrijwilligers naar Congo om er een bouwkamp te realiseren. 15 Vlamingen bouwden mee aan de gevangenis van Beni.

Op 17 december ’08 werd de nieuwe gevangenis ingehuldigd in het bijzijn van Jan De Cock en enkele Congolese hooggeplaatste personen. De nieuwe gevangenis is voorzien van degelijk sanitair en in de slaapzalen bevinden zich betonnen 'beddebakken' met matrassen.

 

 

PUBLICATIES

 

  • Hotel Prison, De wereldreis van een tralie-trotter, Lannoo 2003
  • Vert. Duits: Hotel hinter Gittern, Von Knast zu Knast – Tagebuch einer aussergewöhnlichen Weltreise, Kunth 2007
  • Vert. Frans: Des prisons comme hotels, À la rencontre de prisonniers du monde, Racine 2008
  • De Kelders van Congo, Het relaas van een verblijf in een Congolese gevangenis, Lannoo 2006
  • Doodgelukkig leven, hoopvolle verhalen uit het ziekenhuis. Lannoo 2012

 

 

 

 

Jan De Cock - Spreker
Adres

Haarstraat 11
2000 Antwerpen
België

BTW/Ondern.nr:
BE0459.759.610

Contact


+32 3 231 43 79
+32 475 27 43 79

Contactformulier